• Jedlá

holubinka doupňáková (sivá)
Russula grisea Fr. 1838

Synonyma:

Agaricus griseus Batsch (1786), Agaricus griseus Pers. (1801), Russula furcata var. pictipes Cooke (1884), Russula grisea Fr. (1838)  var. grisea
Russula grisea var. iodes Romagn. (1962), Russula grisea var. leucospora J. Blum (1952), Russula grisea var. olivascens Fr. (1838) , Russula grisea var. parazuroides Romagn. (1967), Russula grisea var. pictipes (Cooke) Romagn. (1967), Russula grisea var. pictipes (Cooke) Romagn. ex Bon (1982), Russula leucospora (J. Blum) Romagn. (1952), Russula palumbina Quél. (1883) f. palumbina, Russula palumbina f. pictipes (Cooke) Sarnari (1993), Russula palumbina Quél., (1883) subsp. palumbina, Russula palumbina Quél.6 (1883) var. palumbina, Russula palumbina var. pictipes (Cooke) Bon (1983)

Biotop

Roste v listnatých lesích, zejména pod duby (Quercus), buky (Fagus), habry (Carpinus) a lípami (Tilia).

Klíčové makro a mikro znaky

Klobouk je široký 50–120 mm, masitý, v mládí zavinutý, pak polokulovitý, brzy vyklenutý, nakonec ploše rozprostřený a ve středu široce prohloubený až nálevkovitý, barevně velmi proměnlivý - od zelené, modré, fialové přes růžovou až k okrovým, hnědým a šedým odstínům, často rezavě skvrnitý. Okraj dlouho hladký, v dospělosti krátce a nevýrazně rýhovaný. Pokožka je za sucha matná, hladká nebo jemně radiálně vrásčitá, za vlhka lepkavá, lze ji sloupnout asi do poloviny poloměru klobouku.

Lupeny jsou nejprve husté, později prořídlé, 5–10 mm vysoké, křehké, ke třeni úzce připojené, málo větvené, nejprve bílé, v dospělosti smetanové, na ostří rezavějící.

Třeň je válcovitý nebo mírně kyjovitý, 40–100 x 10–25 mm, pod kloboukem obvykle mírně rozšířený, dlouho pevný a plný, později houbovitě vycpaný, jemně podélně vrásčitý, bílý, někdy narůžovělý nebo nafialovělý, stářím rezavějící.

Dužnina je nejprve tuhá, později křehká a houbovitá, bílá, pod pokožkou klobouku nafialovělá, při poranění a stářím nepatrně hnědnoucí. Vůně nevýrazná, chuť mírná, v lupenech mladých plodnic někdy slabě palčivá.

Výtrusy: výtrusy 6,5-9 x 5-6,5 µm, široce elipsoidní až téměř kulovité,  se středně vysokou ornamentikou, s bradavkami jen místy propojenými spojkami.

Makrochemické reakce:

FeSO4 - oranžová

Guajak roztok - intenzívně modrá

KOH 10 % - negativní nebo slabě světle nažloutlá

Anilin - negativní nebo slabě světle nažloutlá

Fenol - tmavohnědá

Benzidin - nejprve namodralá, nakonec černomodrá