ryzec jablečný
Lactarius evosmus Kühner & Romagn. 1954
Synonyma:
Lactarius evosmus f. brigantiacus L. Rémy (1965)
Lactarius evosmus Kühner & Romagn. (1954) f. evosmus
Lactarius evosmus Kühner & Romagn. (1954) var. evosmus
Lactarius evosmus var. scrobipes Kühner & Romagn. (1953)
Biotop
Roste vzácně v listnatých lesích, zejména pod osikami (Popolus tremula) na bazických substrátech.
Klíčové makro a mikro znaky
Klobouk: 60-150 (-200) mm široký, v mládí na okraji podvinutý, obvykle soustředně pásovaný, někdy i nepásovaný, matný, jemně ojíněný, za vlhka lepkavý a hedvábitě lesklý, krémový až krémově nahnědlý, žlutavě okrový, pásy tmavěji zbarvené, hnědookrové.
Lupeny: u třeně často vzájemně propojené, v mládí bělavě krémové, v dospělosti pak okrově krémové.
Třeň: válcovitý, bělavý až krémový, na otlačených místech naokrovělý, suchý.
Dužnina: pružná, pevná, ve třeni tuhá, se silně palčivou chutí a s nakysle ovocnou vůní po jablečném kompotu, mléko vodnatě bělavé, silně palčivé, při zasychání neměnné.
Mikroskopie: výtrusy 6,5-8,5 x 5-6,5 µm, široce elipsoidní až elipsoidní, ornamentované, s hřebínkami a podlouhlými bradavkami, do 5 µm vysokými, nikdy netvořící úplnou síť, jen nepravidelné pásy.
Doporučená literatura k určování a články
British Milkcaps Lactarius and Lactifluus (2014)-Geoffrey Kibby
Fungi Europaei 7 Lactarius Pers. (1999)-M.T. Basso
Flora Agaricina Neerlandica vol.7 (2018)-Machiel E. Noordeloos, Thomas W. Kuyper, Inge Somhorst &Else C. Vellinga Tavole di Ani
Fungi of Temperate Europe vol.1, vol.2 (2019)-Thomas Laessoe, Jens H. Petersen
Funga Nordica, 2nd edition. (2018)-H. Knudsen & J. Vesterholt (eds)
Herbářová položka
není k dispozici