Ucho Jidášovo jako lék

Autor: Jan Kalián

Ucho Jidášovo jako lék

suché plodnice na kmenu bezu (Sambucus)

Jan Kalián
V případě zájmu o zakoupení fotografie nás prosím kontaktujte (ID: 4172)

Popis druhu, fotografie a výskyt najdete zde v atlase. Zajímavý název vznikl na základě legendy, že houba byla poprvé nalezena na stromě, na kterém se oběsil Jidáš. V angličtině je známá pod názvy Ear Fungus, Jelly Ear a Wood Ear. V čínštině pak pod názvem heimuer, v japonštině se jí říká kikurage a ve vietnamštině moc nhi. Z plodnic a mycelia byla izolována řada polysacharidů, především 1-3 a 1-6 β-D-glukanů s imunostimulačními účinky. Ucho Jidášovo obsahuje také kyselinu glukuronovou, ergosterol, fosfolipidy lecitin a cephalin, manan, β-karoten a vitaminy skupiny B. Sušené plodnice (100 g) obsahují g řádově 14 g bílkovin, 5,5 g minerálních látek, především vápník a draslík, dále pak fosfor, železo, hořčík a sodík, 1 g tuků, 65 g cukrů a 4 g vlákniny.

Léčivé účinky

Účinky této houby velice dobře známy po tisíce let z tradiční čínské medicíny i evropské lidové medicíny, kde jí byla přisuzována celá řada efektů na lidské zdraví. Používána byla mimojiné na vykašlávání krve, hemeroidy, průjmy a zácpy, křeče končetin, snižování vysokého krevního tlaku, podporu při rekonvalescenci po nemoci nebo jiné tělesné zátěži (např. po porodu), pro čištění krve a posilování psychiky, při krvi v moči, pro zlepšení pleti, vlasů a nehtů, při bederním ústřelu, bolesti zubů, kloubů, srdce a žaludku, či při leukorrhee (bílý vaginální výtok). V lidovém léčitelství se hojně příkládaly nabobtnalé plodnice na otoky. S ohledem na dlouholetou tradici byla tato houba ve středu zájmu vědeckých výzkůmů. Bylo prokázáno, že zabraňuje kornatění cév, trombóze a je prevencí proti infarktu (Agarwal, 1982). Na snížení rizika infarktu při konzumaci ucha Jidášova v jídle upozornil již dřívější výzkum (Hammerschmidt, 1980). Významných výsledků bylo dosaženo při hemeroidech, hemeroidálním krvácení a pro podporu peristaltiky střev (Hansen a Schadler, 1982; Ying et al., 1987). Přestože má anti-koagulantní působení, krvácení při hemeroidech zastavuje díky tomu, že podporuje peristaltiku střev a dochází tedy k méně dráždivému vylučování stolice. Stejně jako ostatní druhy rodu Auricularia pomáhá dosáhnout rovnováhy vylučování slinivkových (pankreasových) enzymů a regulovat produkci glykogenu a uskladnění a rozklad monosacharidů játrami a je tedy vhodná při hypoglykémii a diabetu. Pozitívní vliv na diatebes byl prokázán i „in vivo“, např. při testech na myších (Xue et al., 1989). Stejně jako ostatní druhy léčivých hub má imunostimulační účinky díky polysacharidům (Xia et al., 1987), antimutagenní účinky, nikoliv však antihepatidní (Hanssen Schadler, 1982; Zhou et al., 1989). Polysacharidxy stimulovaly DNA a RNA syntézu lidskými lymfocyty „in vitro“. Antioxidační účinky (Acharya et al., 2004) byly prokázány i u alkoholového extraktu z podhoubí (Asatiani et al., 2007). Díky zvyšování aktivity SOD v játrech a mozku způsobuje vytlačení volných radikálů a potlačení monoamínoxidázy B (tzv. MAO inhibitor) v mozku, čímž podporuje tyto orgány (Zhou et al., 1989). Protisrážlivým působením u krevních destiček, snižováním obsahu lipofuscinu ve srdečních svalech (Zhou et al., 1989) a díky silnému antioxidačnímu působení (Wu, Q. et al. 2010) podporuje srdeční činnost. Díky snížení hladiny lipofuscinu v srdečním svalstvu a zvýšení SOD aktivity mozku a jater má i „anti-aging“ účinky (Zhou et al., 1989). Snižuje hladiny cholesterolu, triglyceridů a lipidů (Sheng Chen, 1989). Je to významný antikoagulant, tj. působí proti srážlivosti krve (Ying et al., 1987; Sheng Chen, 1989), další studie prokázala výraznou anti-koagulační aktivitu polysacharidu extrahovaného v zásaditém prostředí (Seon Joo Yoon et al., 2003). Látky vykazují aktivitu proti nahromadění krevních destiček stejně jako např. aspirin, ovšem bez vedlejších účinků. Studie prokázala antibitiocké účinky této houby (Brain, 1951). Následovaly další studie, které potvrdily účinnost proti Heliobacter pylori (Dong Hyun Kim et al., 1996) a omezení množení bakterií E.Coli, Bacillus cereus, Proteus vulgarit a Staphylococcus aureus (Gbolagade a Fasidi, 2005). Účinnost proti sarkomu 180 a Ehrlichovu karcinomu je poměrně nízká (42-60%, respektive 80%) ve srovnání s jinými druhy léčivých hub (Ohtsuka et al., 1973). Zajímavá byla studie, která prokázála, že přidáváním ucha Jidášova do stravy docházelo k zabránění oplodnění u pokusných zvířat. Ucho Jidášovo je obzvláště vhodné pro snížení srážlivosti krve, rozpouštění tromb, jako prevenci proti kornatění cév a infarktu a pro lepší peristaltiku střev. Jedná se o netoxickou houbu i ve vysokých dávkách.

Vedlejší účinky

Vedlejší účinky byly zaznamenány jen velmi zřídka. K alergickým reakcím docházelo zcela výjimečně při konzumaci enormních dávek převyšujících 250 g čerstvých plodnic. Jediné omezení je u těhotných žen a v době plánování těhotenství s ohledem na fakt, že při klinických testech na zvířatech docházelo k samovolným potratům na počátku těhotenství. Vedlejším efektem může být v průběhu prvních tří až čtyř dnů kúry únava, která je průvodním jevem čištění cév a tepen. Je vhodné pít větší množství tekutin než obvykle. 

Úprava a dávkování

Pokud preferujeme laboratorně vypěstovanou kulturu hub s garancí absolutní nezávadnosti a dodržení všech hygienických norem, či jen nemáme dostatek čestvých hub, můžeme sáhnout po myceliálním produktu. V případě zpracovávání čerstvých plodnic je vhodné houby krátce povařit, abychom je zbavili kvasinek a jiných mikroorganismů, které vegetují na povrchu houby. Navzdory tomu např. renomovaný americký bylinkář a léčitel Ch. Hobbs konzumuje všechny druhy rodu Tremella a Auricularia bez převaření. Používáme-li čerstvé plodnice pro kulinářské účely, je vhodné houby nejprve 10 až 20 minut povařit ve vodě, následně pokrájet na menší kousky a přidat do jídla. Vhodná dávka je vrchovatá hrst čerstvých plodnic na dvě porce jídla. Vodu, ve které houby povaříme, však s ohledem na množství léčivých látek, nevyléváme, ale osladíme a vypijeme jako čaj, popř. přidáme omáčky či polévky. Připravujeme-li pokrmy ze sušených plodnic, namočíme je před samotnou přípravou jídla hodinu až dvě do vody, pak postupujeme stejně jako u čerstvých. Dávkujeme-li sušené houby, nesmíme zapomenout na fakt, že usušené plodnice zvětší svůj objem po nabobtnání vodou až pětinásobně. Tradiční čínská medicína uvádí obvykle dávkování 1-6 g sušených hub denně pro prevenci a lehčí onemocnění, u vážnějších chorob až 30 g. Pro posilování imunity, snižování vysokého krevního tlaku, zlepšení peristaltiky střev, prevenci proti kornatění cév, při vaskulární skleroze a zarudlých očích je postačující dávka 3 g sušených plodnic denně. Při krvácejících hemeroidech, krvi v moči, zklidnění žaludku u nevolností, výrazně zvýšeném krevním tlaku se obvykle doporučuje denní dávka 15 g sušených plodnic. Nejjedodnušší příprava je podávat vývar, popř. práškované plodnice. Houby namočíme do 500 ml vody a na mírném ohni vaříme hodinu až dvě. Odvar z 15 g sušené houby vypijeme ve dvou dávkách jako čaj, který můžeme osladit medem nebo jiným sladidlem. Tato dávka je postačující i pro anti-koagulační efekt a zabraňuje vrstvení krevních destiček po několik dní. Ucho Jidášovo můžeme přidat i do imunostimulačních tonik v dávce kolem 60 g. Při nadměrném bílém vaginálním výtosku se doporučuje napráškovat usušené houby, 9 g prášku svařit ve vodě a vypít za den ve dvou dávkách.