Jaké prospěšné látky houby obsahují?

Autor: Redakce

Jaké prospěšné látky houby obsahují?

z hojně rostoucí outkovky pestré je derivován jeden z nejvýznamnějších léků na rakovinu - Krestin

Jan Kalián
V případě zájmu o zakoupení fotografie nás prosím kontaktujte (ID: 3087)

Léčivé houby obsahují řadu aktivních látek, ať již terpenoidy, aminokyseliny jako lysin, steroidy, germanium s protinádorovým a silným antioxidačním účinkem, nukleonové kyseliny, vitaminy, polysacharidy či heteropolysacharidy. Většina léčivých hub obsahuje všech osm esenciálních kyselin a má vysoký obsah železa, selenu a vitamínů skupiny B. Polysacharidy v houbách jsou velice komplexní. Je v nich řada aktivních polysacharidů, ať již se jedná o beta-glukany nebo beta-manany. Je třeba si nicméně uvědomit, že většina testů na složení dokáže rozeznat a identifikovat jen ty, které jsou rozpustné ve vodě. Složení hub je tedy vždy částečně nepřesné a dosud není pořádně prozkoumáno. Stejně tak nelze přesně určit jejich nutriční hodnoty, protože laboratorní testy nejsou v tomto ohledu příliš spolehlivé. Je to proto, že výsledky měření množství bílkovin atd. v houbách nevypovídají o tom, kolik jich je naše tělo schopné strávit. To totiž závisí na řadě faktorů, od množství enzymů po strukturu proteinů.

Největší pozornost bývá věnována houbovým polysacharidům, ač řada jiných látek má taktéž kladné účinky na lidský organismus. Klinické testy prokázaly příznivý vliv houbových polysacharidů v celé řadě směrů, ať již jde o podporu imunity, snížení hladin cholesterolu, či protinádorovou aktivitu proti různým typům nádorů. Imunitní systém je aktivován mnoha faktory a látkami v houbách, nikoliv jen beta-glukany, ale i dalšími. Houby obsahují účinné polysacharidy (např. alfa a beta glukany), glykoproteiny, triterpeny, lipidy, proteiny, cyathanové deriváty a sekundární metabolity. Horká voda extrahuje cukry, včetně některých beta-glukanů, glykoproteinů a triterpenů. Alkohol pak pro změnu extrahuje steroly atd. Proto je doporučována dvojitá extrakce u hub, které obsahují i účinné látky nerozpustné ve vodě. Vitamíny A, D, E, K jsou vitamíny rozpustné v tucích, při zpracování je vhodné k surovinám obsahujícím vitamín A přidat lžičku rostlinného oleje, protože se tyto vitamíny v tuku rozpustí a pro organizmus jsou lépe zpracovatelné a využitelné. Některé vitamíny jsou termostabilní (neničí se varem), některé jsou termolabilní (ničí se varem). Dlouhodobým varem klesá: vitamín C, B1, B2, B6 (obvykle o 50 – 70%, ale někdy úplně). Světlo narušuje vitamín A, B2, a C. Ergosterol, který je v řadě z léčivých hub též obsažený se ničí až při teplotách nad 160 stupňů. Většina minerálů se při vaření nemění, naopak se po uvaření často stávají snáze dostupnými pro organismus. Vlákna se při vaření naruší a bílkovina je ovlivněna, nicméně zřejmě nedochází k snížení její hodnoty. Jak se ukazuje, řada hub obsahuje též látky, které mají pozitivní ochranný vliv na játra.

Složení a obsah látek se liší druh od druhu, totéž platí i nejvhodnějším způsobu přípravy a užívání. V řadě případů dosud ani není známo, které z látek v houbě obsažených se podílejí na léčivém účinku při klinických testech, zda se jedná o látku jednu, či o synergický efekt komplexu látek.