Jak působí houby na imunitní systém?

Autor: Redakce

Jak působí houby na imunitní systém?

hlíva ústřičná působí na lidský organismus jako silný imunostimulant

Jan Kalián
V případě zájmu o zakoupení fotografie nás prosím kontaktujte (ID: 3090)

Imunitní systém a jeho fungování je složitým mechanismem, který je aktivován mnoha faktory. Nebudeme zacházet do odborného popisu všech jeho zákonitostí, zaměříme se na zjednodušené vysvětlení základních principů a na to, jak jej houby ovlivňují. Problémy v imunitním systému jsou dvojího typu. Pakliže je imunitní systém oslabený a málo aktivní, je organismus náchylný k infekcím a jiným potížím. Je-li naopak přehnaně aktivní, může docházet k auto-imunním či alergickým reakcím. Auto-imunními reakcemi jsou nemoci jako např. lupus, cukrovka atd. Nemoci typu AIDS, rakovina, či chřipka jsou naopak spojeny s oslabenou imunitou. Některé z hub fungují jako imunoregulátory, tj. dle okolností buď zvyšuji tvorbu bílých krvinek a imunitu posilují, či tvorbu snižují a imunitu brzdí.

Léčivé houby působí zejména aktivací cytotoxické odpovědi imunitního systému pomocí obsažených polysacharidů. Imunitní systém reaguje na každého „vetřelce“, kterého nezná, zvýšenou tvorbou T-buněk, jež mají za úkol vetřelce rozlišit, v případě shledání jeho škodlivosti jej pak chemicky „označit“ pro cytotoxické T-buňky, které pak mají na starost jeho likvidaci. Polysacharidy procházející organismem podporují tvorbu makrofágů, což jsou buňky imunitního systému mající na starost likvidaci škodlivých „vetřelců“. Molekuly beta-glukanů modulují stav, kdy má organismus pocit, že je napadán choroplodným zárodkem, což vede k povzbudení imunitního systému. Beta-glukan tak zjednodušeně řečeno funguje spouštěč produkce volných radikálů, které pak pomáhají zabíjet bakterie, viry a parazity a též pozměněné buňky. Beta-glukany nevytváří žádný stres organismu a nezpůsobují žádnou újmu a nemají prakticky žádné vedlejší efekty. Každá houba obsahuje ryze specifické glukany a tak působí na organismus mírně odlišným způsobem. Řada hub též obsahuje terpenoidy, které pomáhají několika způsoby. Zabíjejí bakterie a viry. Některé též chrání srdeční tepny, jiné jsou protizánětlivé. Výhodou terpenoidů v houbách je fakt, že působí protizánětlivě, ale zároveň netlumí tvorbu bílých krvinek. Všeobecně řečeno, složky s nízkou molekulární váhou jako např. terpeny a steroly mívají protirakovinné účinky, zatímco složky s velkou molekulární váhou, jako bílkoviny, polysacharidy atd. mívají antibiotické, cytostatické, imunostimulační, antivirové, antialergické a hypoglykemické účinky.

Významný vliv na organismus mají též obsažené adaptogeny, díky kterým organismus lépe čelí stresu. Adaptogen musí splňovat několik podmínek: nesmí vystavit organismus stresu, nesmí jej jakkoliv poškozovat, musí pomáhat tělu od stresu a podporovat všechny hlavní systémy. Má se za to, že organismus byl evolučně uzpůsoben tomu, aby čelil stresu akutnímu a krátkodobému, nikoliv tomu moderní doby, tj. dlouhodobému. Při stresu dochází k rychlejšímu bití srdce, stoupá krevní tlak a zvyšuje se množství cukru v krvi. Dlouhodobý stres pak může vést ke kardiovaskulárním chorobám, únavě a depresím. Kumulativně to pak oslabuje imunitní systém. Důležitý je i vliv látek v houbách na trávicí trakt. Řada pozitivních bakterií může být zlikvidována používáním antibiotik, či virovou nebo bakteriální infekcí trávicího traktu. Když se tak stane, mohou převládnout patogenní bakterie a způsobit onemocnění. Prebiotika, mezi něž se houby díky vysokému obsahu vlákniny řadí, pomáhají pozitivním bakteriím v trávicím traktu. Houby jsou též důležitými antioxidanty. Volné radikály jsou atomy kyslíku, které v těle zabíjí bakterie, viry, parazity a pozměněné buňky. Jsou uvolňováni bílými krvinkami a makrofágy. Když se ale pohybují příliš volně, likvidují i normální buňky. Výsledkem je pak to, že tělo stárne rychleji. Antioxidanty jsou pak schopné často do jisté míry toto ničení normálních buněk zvrátit. Nejznámějšími antioxidanty jsou C, vitamin E a beta-karoten. Konzumace antioxidantů tak pomáhá snížit počet nepotřebných volných radikálů. Snížením počtu volných radikálů tak antioxidanty zpomalují stárnutí organismu.