• Jedlá

slizobedla slzivá
Limacella guttata (Pers.) Konrad & Maubl. 1949

Synonyma:

Agaricus guttatus Pers. (1793), Agaricus lenticularis Lasch (1828), Agaricus lenticularis Lasch (1828) var. lenticularis, Agaricus lenticularis var. vapidus Fr. (1838), Agaricus megalodactylus Berk. & Broome (1860), Agaricus secretanii f. lenticularis (Lasch) Rabenh. (1844), Amanita megalodactyla (Berk. & Broome) Sacc. (1887), Amanita secretanii var. guttata (Pers.) P. Kumm. (1871), Amanita secretanii var. lenticularis (Lasch) P. Kumm. (1871), Amanitella lenticularis (Lasch) Maire (1913), Lepiota guttata (Pers.) Quél. (1877), Lepiota lenticularis (Lasch) Gillet (1874), Lepiota lenticularis (Lasch) Gillet (1874) subsp. lenticularis, Lepiota lenticularis subsp. vapida (Fr.) Sacc. (1887), Lepiota lenticularis var. berolinensis Henn. (1889), Lepiota lenticularis (Lasch) Gillet (1874) var. lenticularis, Lepiota lenticularis var. megalodactylus (Berk. & Broome) Rea (1922), Lepiota vapida (Fr.) Gillet (1874), Limacella lenticularis (Lasch) Maire (1926), Limacella lenticularis (Lasch) Maire (1926) var. lenticularis, Mastocephalus lenticularis (Lasch) Kuntze (1891), Myxoderma lenticulare (Lasch) Kühner (1926)

Biotop

Roste roztroušeně v jehličnatých i listnatých lesích, zejména v bučinách a smrčinách na zásaditých i neutrálních půdách.

Klíčové makro a mikro znaky

Klobouk: 50-120 mm široký, v mládí zvonovitý, pak rozložený, často se širokým tupým hrbolem, za vlhka slizký, vrostle šupinkatý, světle okrový nebo na středu kožově světle hnědý.

Lupeny: husté, bílé až krémové, břichaté, u třeně zúžené a volné, v mládí zakryté závojem, tenké, za vlhka orosené.

Třeň: 70-150 mm vysoký a 10-20 mm široký, směrem dolů ztlustlý, dole s hlízovitou, 15-30 mm širokou bází, nahoře se širokým, bílým blanitým prstenem, za vlhka s čirými kapičkami, po zaschnutí s tmavozelenými až olivově hnědými okrouhlými skvrnami, suchem mizející, bělavý až krémový, pod prstenem pokrytý hnědnoucími vločkami a vlákny.

Dužnina: bílá až bělavá, pevná, s moučným pachem i chutí.

Mikroskopie: výtrusy 5-6 x 4-5 µm, téměř kulovité až vejčité, hladké až velmi jemně bradavčité, neamylodní.

Herbářová položka

není k dispozici